Sejarah Disleksia

Sejarah disleksia bermula pada tahun 1676 bila seorang doktor dari German, Johann Schmidt membuat pemerhatian ke atas pesakit berusia 65 tahun, Nicholas Gambler. Nicholas hilang kebolehan membaca setelah diserang angin ahmar (stroke). Kes-kes yang dilaporkan selepas itu merekodkan pesakit hilang kebolehan membaca juga disebabkan kecederaan trauma dan tumor. Mereka menamakan keadaan ini sebagai “acquired alexia”.

Contoh : pada tahun 1872, pakar neurologi dari Britain melaporkan salah seorang pesakit beliau menghadapi masalah mengingati nama objek-objek yang biasa ditemui/ digunakan seharian. Kata pesakit tersebut

I can see [the words], but cannot understand them

Pada tahun 1877, Adolf Kussmaul menyedari bahawa walaupun seseorang itu mempunyai daya penglihatan yang baik, tiada masalah komunikasi, kecerdasan akal, buta huruf (“complete text blindness”) boleh terjadi. Kussmaul menamakan keadaan ini “word-blindness”; mengesan keadaan ini diakibatkan oleh kecederaan di belakang otak

Pada tahun 1887, seorang doktor dari Stuttgart, German, Dr Rudolf Berlin menerbitkan sebuah monograf Einebesondre Art was Worttblindheit (A Particular kind of word-blindness). Dalam monograf tersebut, Berlin menyatakan mengenai 6 kes yang dia sendiri selia selama 20 tahun. Berlin menggunakan perkataan dyslexia untuk merujuk kepada apa yang dia fikirkan sebagai buta huruf (word-blindness) yang berlaku kepada orang dewasa yang hilang kebolehan untuk membaca akibat kecederaan kepada bahagian tertentu pada otak. Berlin berpendapat jika kecederaan itu berlaku pada keseluruhan bahagian otak tersebut, kegagalan untuk membaca dikenali sebagai “acquired alexia”. Jika kecederaan adalah sebahagian, seseorang akan mengalami kesukaran dalam mengintepretasikan simbol bercetak atau bertulis. Kesukaran ini dikenali sebagai “dyslexia”

Pada tahun 1895, laporan dalam penerbitan jurnal medik The Lancet, seorang pakar mata, Dr James Hinshelwood, melaporkan seorang guru Bahasa Perancis dan German yang berusia 58 tahun bangun pada suatu hari dan mendapati dia tidak boleh membaca latihan yang diberikan oleh murid beliau dalam Bahasa Perancis. Sehari sebelum itu beliau tiada masalah dengan perkara tersebut. Pemeriksaan Hinshelwood mendapati, guru tersebut boleh membaca nombor. Daya penglihatan guru tersebut masih baik.

Laporan ini merupakan pemangkin kepada penemuan word-blindness atau buta huruf sebagai gangguan perkembangan (developmental disorder) di kalangan kanak-kanak normal oleh Dr W. Pringle Morgan.

Dalam British Medical Journal bertarikh 7 November 1896, Dr Morgan menulis mengenai Percy F, kanak-kanak berusia 14 tahun. Percy F digambarkan sebagai kanak-kanak yang bijak, cergas dan setanding dengan rakan-rakan sebaya. Walaupun mendapat pendidikan terbaik, Percy F tidak boleh membaca. Dia tiada masalah dengan nombor dan mampu menyelesaikan soalan Matematik. Daya penglihatan Percy F normal. Dr Morgan merumuskan masalah yang dihadapi oleh Percy F adalah word-blindness seperti penemuan Adolf Kussmaul.

Rumusan dari penemuan ini :

  1. Acquired word-blindness berlaku akibat strok, tumor, kecederaan trauma menjejaskan keupayaan bahagian kiri otak. Pesakit mengalami masalah membaca, lemah sebelah kanan otot, sukar menyebut perkataan, nama objek.
  • Congenital word-blindness berlaku sejak lahir. Perbezaan antara acquired word-blindness dan congenital word-blindness adalah :

acquired word-blindness : kecederaan pada bahagian kiri otak menjejaskan sistem saraf

congenital word-blindness : gangguan pada pembentukan sistem saraf ketika dalam peringkat embrio

Walaupun pada mulanya Dr James Hinshelwood melapurkan kes-kes “acquired word-blindness”, beliau kemudiannya menunjukkan minat dalam congenital word-blindness. Sehingga tahun 1912, Dr Hinshelwood telah melapurkan sekurang-kurangnya sedozen kes congenital word-blindness (disleksia).

Antara pendapat Dr Hinshelwood, seorang kanak-kanak yang lemah dalam semua kemahiran kognitif tidak boleh dilabelkan sebagai disleksia. Anak disleksia mempunyai kemahiran lain tetapi mempunyai “unexpected difficulty in learning to read”. Dr Hinshelwood berpendapat disleksia bukan isu terpencil, ramai kanak-kanak disleksia yang gagal dikenalpasti.

Pada tahun 1904, Dr Hinshelwood membuat beberapa cadangan untuk membantu anak disleksia :

  • mendesak agar sekolah membuat screening procedures untuk mengenalpasti kanak-kanak yang menunjukkan tanda-tanda congenital word-blidness;
  • kanak-kanak yang menunjukkan tanda-tanda congenital word-blidness ini diperiksa oleh pakar perubatan yang mampu mengenalpasti  kekurangan (defects) pada kanak-kanak ini. Pakar tersebut perlu mebuat lapuran dan syor bagaimana cara terbaik membantu anak disleksia;
  • secara spesifik, proses pengajaran tidak terlalu lama. Apa yang penting, pelajaran diulang (repetition) untuk menguatkan “visual impressions”;
  • mengelak dari meminta anak disleksia membaca di hadapan pelajar lain;
  • memberi kelas tambahan singkat di sekolah dan di rumah.

Kebimbangan Dr Hinshelwood terhadap anak-anak disleksia pada awal tahun 1900an masih di rasai oleh ibubapa kini.

It is a matter of the highest importance to recognise as early as possible the true nature of this defect, when it is met with in a child. It may prevent much waste of valuable time and may save the child from suffering and cruel treatment. When a child manifests great difficulty in learning to read and is unable to keep up in progress with its fellows, the cause is generally assigned to stupidity or laziness, and no systematised method is directed to the training of such child.

The sooner the true nature of the defect is recognised, the better are the chances of the child’s improvement.**

Pesanan Dr Hinshelwood di perenggan terakhir masih relevan hingga ke hari ini.

** Sumber : Overcoming Dyslexia : Sally Shaywitz, M.D.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *